Over je eigen einde beslissen

Ik was nog achttien en mijn oma zei tegen mij: ‘’hopen dat het snel over is’’. Ik schrok, want ik dacht even dat ze het over het leven had. Ze doelde op mijn schoolexamens. Nu, zes jaar later, wil ze wel dat het over is. Haar leven. Als je niet meer zelf uit bed kan, niet meer zelf naar de wc en al helemaal niet meer jezelf buitenshuis verplaatsen, wat wil je dan nog? Dood?

Het is een lastig onderwerp. Ik ben vanmiddag langs geweest, maar we hebben het beiden liever over hoe het gaat met mijn studie dan over de dood. Ook nu ik dit typ voel ik mij toch wat raar, mag je wel typen over andermans dood?

Er zijn mensen die vinden dat je nooit naar de dood moet verlangen. Een leven dat niet perfect is, of sterker; verre van perfect, is ook een waardig leven. Je zou er alsnog iets van kunnen maken: het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Maar probeer die slingers maar eens op te hangen wanneer je zelf niet eens meer uit bed kan komen.

Een zelfstandige vrouw die veel van de wereld heeft gezien, kijkt nu vanuit haar bed uit haar raam en zegt: ‘’Kijk! Een auto!’’. Ja, als dat de spannendste momenten zijn van je dag. Het was niet eens een mooie auto, of een dure.

Blijft ze niet het meest bij zichzelf, namelijk zelfstandig, wanneer mijn oma over haar eigen einde beslist? Dat je beslist dat je niet nog langer in bed wil liggen met als enig uitzicht de dood, met als uitzicht dat het niet beter gaat worden. Wie heeft er meer recht om over een leven te bepalen dan de persoon zelf? Ik hoop het beste voor mijn oma, en al dat de dood is, dan hoop ik de dood voor mijn oma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s