Geef de schuld aan Facebook én aan jezelf.

Vorige week dinsdag ben ik de hele nacht opgebleven om de verkiezingsnacht te volgen. Van tevoren zei ik dingen als: Wel saai, want Hillary gaat toch winnen. Ik kon mij namelijk op geen enkele manier indenken dat er mensen zijn die echt Trump steunen. Net zoals ik het niet kan voorstellen dat je op Wilders stemt. Mijn Facebook timeline bevestigt mij in deze gedachten. Ook praat ik bijna nooit met iemand die openlijk een van deze twee heren zeer waardeert. Wat zegt dat eigenlijk over mij? Ben ik eigenlijk wel zo ruimdenkend als ik denk?

Tegenwoordig zien veel mensen hun nieuws via Facebook, zo ook ik. In las de dagen na de verkiezing een artikel van de Volkskrant over ‘De-Trumpstemmer’, die werd beschreven als een bierdrinkende man in een stripclub. Ook de stripper zelf was een aanhanger van de nieuwe president van de VS. Mijn Facebook algoritme had bepaald dat dit een goed stuk voor mij was. Vervolgens scrolde ik door en zorgde Facebook dat ik de video van De Correspondent zag, die door veel van mijn vrienden was geliked en zelfs gedeeld. In het filmpje legt Rob Wijnberg uit hoe haalbaar het verkiezingsprogramma van de PVV is. Volgens Wijnberg niet haalbaar. Hoewel ik eerst het filmpje enthousiast bekeek terwijl ik instemmend knikte, ben ik daar toch op teruggekomen.

Qua uitleg is dit filmpje goed. Maar het zoomt enkel in op het verkiezingsprogramma. Dat is juist niet de kern van het populisme. Als Wilders weg komt met zijn één-pagina-tellende-verkiezingsprogramma, dan is er iets anders waarom mensen op hem stemmen. Een stem op Wilders is een stem tegen de gevestigde orde. Sterker nog, PVV-stemmers klagen juist op de ellenlange programma’s van de andere partijen, omdat die zich uiteindelijk nooit aan hun programma houden. Daar hebben ze trouwens wel een punt.

Dus of het dan zin heeft om het verkiezingsprogramma te analyseren door een linkse elite zoals Wijnberg, ik denk het niet. Het bevestigt vooral mensen die al tegen de PVV waren. Mensen die zichzelf vaker als hoogopgeleid en tolerant zien. Hier zie ik de tweedeling tussen de beide groepen alleen maar groter worden. En hoe tolerant is dat eigenlijk?

Ik zeg niet dat ik nu ineens fan ben van de PVV, sterker nog, verre van. Maar omdat tegenwoordig zoveel mensen dat wél zijn wil ik het begrijpen. Dat betekent niet het met iedereen eens zijn, maar ook niet alleen op zoek gaan naar nieuws wat je eigen mening bevestigt. En hopelijk proberen andere mensen mij dan ook te begrijpen. Dat zorgt voor eenheid in plaats van polarisatie. Begrijp je?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s